Tips voor een Actieve Werkdag

In de moderne werkomgeving brengt zittend werk aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit de factsheet “Zitten tijdens Werk 2023” blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,9 uur per dag zitten, waarvan 4,5 uur tijdens het werk. Deze cijfers maken Nederland Europees kampioen zitten. Langdurig zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en zelfs vroegtijdig overlijden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zittend werk te onderbreken en zo deze risico’s te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Gebruik zit-sta bureaus

Een van de meest effectieve manieren om langdurig zitten te onderbreken is door gebruik te maken van zit-sta bureaus. Deze bureaus stellen je in staat om gemakkelijk af te wisselen tussen zitten en staan. Begin je dag zittend, maar wissel elk half uur af met staan om je bloedsomloop te stimuleren en spiervermoeidheid te verminderen.

Tip: Zet een timer om jezelf eraan te herinneren om elk half uur van houding te veranderen.

2. Plan staand of lopend overleg

Vergaderingen en telefoongesprekken hoeven niet altijd zittend plaats te vinden. Overweeg staande vergaderingen of wandelmeetings om zowel beweging te integreren als de productiviteit te verhogen. Staand vergaderen zorgt voor kortere en meer to-the-point gesprekken.

3. Beweeg tijdens pauzes

Gebruik je pauzes om in beweging te komen. Loop een rondje in het kantoor, haal een frisse neus buiten of doe een korte stretchsessie. Dit helpt niet alleen je fysieke gezondheid, maar verbetert ook je concentratie en productiviteit voor de rest van de dag.

Tip: Probeer een paar keer per dag korte pauzes van 5-10 minuten in te plannen.

4. Installeer bewegingsreminders

Gebruik technologie in je voordeel door apps of smartwatches te gebruiken die je eraan herinneren om regelmatig op te staan en te bewegen. Deze tools kunnen je helpen bewust te blijven van je zittijd en motiveren om actiever te zijn.

5. Stimuleer een actieve bedrijfscultuur

Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen door een cultuur te bevorderen waarin gezondheid en beweging centraal staan. Denk aan het faciliteren van ergonomische werkplekken, het organiseren van sportieve teamactiviteiten of het aanbieden van workshops over gezonde werkgewoonten.

Tip voor werkgevers: Zorg voor een voorbeeldfunctie als leidinggevende door zelf regelmatig pauzes te nemen en deel te nemen aan staande vergaderingen.

6. Maak thuiswerken dynamisch

Thuiswerken kan leiden tot minder beweging omdat afstanden vaak korter zijn en alles rondom de computer gebeurt. Plan daarom ook thuis korte beweegmomenten tussen werktaken en overleggen door. Een wandeling voor je begint of na het werk kan al veel verschil maken.

7. Gebruik kantoorfietsen

Kantoorfietsen zijn een geweldige manier om zittend werk te onderbreken. Ze stellen je in staat om licht te bewegen terwijl je werkt, wat helpt om je energieniveau op peil te houden en je gezondheid te bevorderen.

Tip: Probeer een kantoorfiets voor een paar uur per dag en kijk hoe het je bevalt!

Conclusie

Het regelmatig onderbreken van zittend werk met staan of lopen heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen en kan eenvoudig geïntegreerd worden in je dagelijkse routine. Door bewust te zijn van je zittijd en actief te zoeken naar mogelijkheden om te bewegen, kun je je werkdag gezonder en productiever maken. Heb jij nog andere tips om zittend werk te onderbreken? Deel ze in de reacties!

Bronnen:

Vergelijkbare berichten