Welk printpapier heb ik nodig?

Bij het kiezen van het juiste papier voor je printproject is dikte een belangrijke factor om te overwegen. Standaard A4-papier varieert van 60 tot 300 gram, maar voor de meeste printers is 220 gram de limiet. Het meest gangbare kopieerpapier weegt 80 gram, perfect voor standaard printinstellingen.

Je ziet echter steeds vaker 70 of 75 gram papier, vooral voor bulkafdrukken in highspeed printers. Als je dit papier wilt gebruiken, pas dan de printerinstellingen aan en reserveer het voor laserprinters of multifunctionals. Voor inkjetprinters is papier nodig dat vloeibare inkt goed absorbeert.

Voor een luxe uitstraling kies je 90 tot 100 gram papier voor bijvoorbeeld facturen, presentatievellen of offertes. Flyers en brochures krijgen een professionele afwerking met 120 tot 160 grams presentatiepapier, ideaal voor laser- en ledprinters.

Voor speciale toepassingen zoals foto’s, schapkaarten en visitekaartjes, kies je voor papier dikker dan 200 gram, waarbij 250 tot 300 gram ideaal is voor visitekaartjes.

Hoe wit moet het papier zijn?
De witheid van printpapier, gemeten in CIE, is een cruciale factor voor de kwaliteit van je afdrukken. Een hogere CIE-waarde betekent een witter papier. De witheid van papier hangt af van het bleekproces; lignine, toegevoegd om houtvezels te binden, maakt papier vaak geel en grauw. Verwijdering van lignine na het binden resulteert in witter papier. Moderne productiemethoden elimineren chloor, wat leidt tot milieuvriendelijker productie zonder schadelijke afvalstoffen.

Vergelijkbare berichten