Ergonomie
Optimaliseer je werkplek door onze werkplekscan!
Ontdek hoe je je werkplek ergonomisch kunt optimaliseren voor comfort en productiviteit. Volg deze eenvoudige richtlijnen voor een gezondere en efficiëntere werkomgeving.
Bij het denken aan veiligheid op de werkvloer, komt al snel fysiek zwaar werk zoals in magazijnen of op bouwplaatsen in gedachten. Maar veiligheid is net zo belangrijk in een kantooromgeving. Het werken aan een verkeerd ingestelde werkplek verhoogt het risico op lichamelijke klachten en ziekteverzuim. Dit kan niet alleen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van medewerkers, maar ook direct de prestaties en productiviteit beïnvloeden. Een goed afgestelde werkplek biedt dus zowel gezondheids- als prestatievoordelen! Verbeter je werkomgeving en haal het beste uit je werkdag.
In een kantoorbaan breng je dagelijks vele uren door op een bureaustoel en achter een beeldscherm. Om deze werkplek gebruiksvriendelijk en gezond te maken, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Naast verstelbaar kantoormeubilair zijn goede verlichting, ergonomische ondersteuning, voldoende werkruimte, en een correcte werkhouding essentieel. De grootste uitdaging ligt vaak in onwetendheid en onoplettendheid, wat aandacht voor veilig en gezond werken onmisbaar maakt. Terwijl grote organisaties dit vaak via hun HR-afdelingen regelen, blijft dit in MKB-bedrijven vaak onderbelicht. Een ergonomisch verantwoorde werkplek is echter cruciaal om comfortabel te werken en je productiviteit te verhogen. Zorg ervoor dat jouw kantooromgeving optimaal is ingericht om het beste uit je werkdag te halen.
Hier zijn enkele handige tips om je werkplek optimaal en ergonomisch in te stellen:
Zithouding perfectioneren: Stel je stoel zo in dat je bekken hoger is dan je knieën en er ongeveer een vuist ruimte overblijft tussen de rand van de stoel en je knieholtes. Dit verlicht de druk op je knieën.
Ondersteuning voor de onderrug: Zorg ervoor dat de lage rugsteun perfect past bij de natuurlijke kromming van je onderrug, net boven je broeksriem. De hoogte en helling van de rugleuning moeten aanpasbaar zijn.
Tegendruk aanpassen: Als je een dynamische bureaustoel hebt, pas dan de tegendruk van de rugleuning aan op basis van je lichaamsgewicht om voldoende ondersteuning te bieden terwijl je rechtop zit.
Tafelhoogte en armsteunen: Stel je bureau en armsteunen in op ellebooghoogte voor optimale ondersteuning van je armen, waardoor de belasting op je schouders en armen wordt verminderd.
Beeldschermpositie optimaliseren: Plaats het bovenste deel van je beeldscherm op ooghoogte om nekklachten te voorkomen, en zorg ervoor dat het scherm op armlengte afstand staat voor comfortabel kijken.
Kijkafstand aanpassen: Houd je beeldscherm op een afstand van ongeveer een armlengte, idealiter tussen de 50 en 70 cm, en zorg ervoor dat de tekstgrootte op het scherm goed leesbaar is.
Toetsenbord en muispositie: Laat ongeveer 15 cm ruimte tussen de tafelrand en het toetsenbord zodat je onderarmen kunnen rusten. Zorg voor voldoende ruimte naast het toetsenbord voor de muis, bij voorkeur dicht bij je lichaam. Ergonomische muizen, zoals verticale muizen, worden aanbevolen.
Verlichting optimaliseren: Zorg voor natuurlijke zijwaartse lichtinval door je scherm loodrecht op het venster te plaatsen, op ongeveer 2 meter afstand om hinderlijke reflecties te voorkomen. Gebruik zon- of helderheidswering indien nodig. Kunstlicht moet goed worden afgeschermd, bij voorkeur met LED-verlichting en TL-buizen die dwars op de tafel hangen.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplek creëren die de kans op lichamelijke klachten vermindert en je productiviteit verhoogt. Succes met het optimaliseren van je werkplek!
Kantooroppervlakte werkplek
De benodigde oppervlakte voor een beeldschermwerkplek is standaard 7m² per persoon. Deze beschikt over een bureau met flatscreen, schrijfvlak en een kast. In deze oppervlakte zijn ook de bureaustoel en circulatieruimte gerekend. De berekening van de kantoorruimte in de NEN1824 (2010) is als volgt opgebouwd:
- 4 m² : basiswerkplek (stoel en circulatie)
- + 1m² : werkvlak met flatscreen
- + 1m² : lees- en schrijfvlak
- + 1m² : vrijstaande kast
- + 1 m² : deur in ruimte
- + 0,5 m² : vrijstaande ladeblok
- + 1,5 m² : overlegruimte per persoon (< 6 personen)
- + 2m² : vergaderruimte per persoon (> 6 personen)
- + 2m² : ruimte voor uitleg van tekeningen
NEN 1824 (2010): Doorgangen
Volgende richtlijnen kunnen gehanteerd worden om een vlotte doorgang te realiseren:
- 90 cm: doorgang
- 90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel
- 120 cm: doorgang als looproute
- 120 cm: ruimte achter bureau met passagemogelijkheid
- 180 cm: zitten rug aan rug
Algemene richtlijnen kantoorruimte
- Bureautafel haaks op het venster
- Geen deur in de rug van de werknemer
- Zorg voor dieptezicht (vrije ruimte voor de bureautafel)
Voorbeeld oppervlakte kantoorruimte
- 7 x 4 m² basiswerkplekken
- 7 x 1 m² werkvlak met flatscreen (groen)
- 2 x 1 m² schrijfvlak
- 3 x 0,5 m² vrijstaande ladeblokken (blauw)
- 6 x 1 m² vrijstaande kasten (grijs)
- 2 x 1 m² deur in ruimte (streep)
- 4 x 1,5 m² overlegruimte
Totaal: 52,5 m²
Voorbeeld doorgangen kantoorruimte
Onze kantoorkenners helpen je verder
Wil je vrijblijvend kennismaken met een van onze kantoorkenners om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen? Ga dan snel naar onze contactpagina en onze kantoorkenners helpen je snel verder.